maanantai 18. toukokuuta 2009

WT -startti

Starttasimme Viskin kanssa ensimmäiseen WT-kokeeseen viime viikonloppuna Siilinjärvellä. Reissuun lähdettiin ilman suurempia odotuksia. Koemuoto oli entuudestaan meille aika tuntematon. Sääntöjen ja arvostelun kanssa tultiin sitten kokeessa kyllä tutuiksi Suoritimme tehtävät ryhmämme loppupäässä, joten siltä osin ohjaaja sai apuja ja aikaa hahmotella omaa suoritusta, mutta Viskille olisi tainnut olla helpompaa päästä nopeammin suorittamaan. Tuomareina kokeessa toimivat Pauliina Ahola rasteilla 1&2, sekä Miso Sipola rasteilla 3&4.
1. rastilla tehtävänä oli lyhyt seuruutus ja ykkösmarkkeeraus. Markkeeraukselle ammuttiin laukaus ja heitto tuli pajupuskan takaa viistosi koiraa kohti noin 30 metrin päähän pellolle ojien risteyskohtaan. Viski suoritti tehtävän helposti. Pisteitä rastilta 10. Pisteitä putosi koiran äänekkäästä työskentelystä. Itse olin päinvastoin tyytyväinen Viskin hiljaiseen työskentelyyn. Se ei nimittäin päästänyt kuin 2 yksittäistä piippausta koko suorituksen aikana. Evääksi toiselle rastille saimme tuomarilta kommentin: ”Jos koirasi ei työskentele hiljaa toisella rastilla on se pakko nollata”.
2. rastin tehtävänä oli ohjaus+lähihaku. Koira lähetettiin pellolta metsän reunassa olleelle avoimelle palstalle. Matkaa palstalle oli n. 40 metriä ja sinne oli piilotettu heinien alle 5 damia, joista 2 tuli saada ylös. Tehtävä alkoi motivoinnilla, jossa ”metsästäjä” käveli palstan poikki ja ampui maata kohti 2 laukausta. Viski ohjautui hyvin palstalle ja teki siinä tovin hakua. Viskillä ei vielä ole lähihaku kyllin vahvaa, vaan se nostaa helposti nenän ylös ja alkaa suurentamaan hakualuetta. Näin kävi nytkin. Sain kutsuttua Viskin metsästä pois ja pysäytettyä sen pillillä pellolle. Tuosta Viski ohjautui vielä mukavasti palstalle, mutta ei alkanut enää lähihaulle. Haku johti taas metsän puolelle, enkä tämän jälkeen saanut yrityksestä huolimatta koiraa ohjattua enää palstalle. Tuomari keskeytti suorituksen tässä kohtaa. Mutta saatiinpas se täysin äänetön suoritus.
3. rastilla tehtävänä oli laukauksella motivoitu piiloon heitetty ykkösmarkkeeraus, jonka pudotuspaikka täytettiin uudella damilla, kun koira palautti markkeerausta. Toinen dami tuli saada ylös ohjauksella. Koiran palauttaessa markkeerausta ammuttiin laukaus toiselle damille. Viski meni suoraan pudotuspaikalle, mutta ei jostain syystä saanut damia ylös. Se teki tarkistuslenkin ja palasi paikalle, eikä vieläkään nostanut damia. Toisen mutkan jälkeen Viski nosti damin ja palautti sen. Ohjauksesta Viski kaartui heti oikealle puolelle metsän reunaan. Arvelen, että palautuksen aikana ammutun laukauksen kaiku sotki sen ajatuksen, koska siellä ei koko rastin aikana tapahtunut mitään muuta. Tuomari kehoitti kutsumaan koiran luokse ja käymään yhdessä damilla ihan koulutuksellisesta näkökulmasta. Kiitos tästä muuten Misolle! Tämän jälkeen Viski eteni damille ja palautti sen.
4. rasti alkoi pellolle heitetyllä ykkösellä+laukauksella. Tämän jälkeen koirakko kääntyi vastakkaiseen suuntaan ja metsään tuli ykkönen piiloon+laukaus. Ensin tuli saada ylös dami pellolta, sitten metsästä. Viski nouti damin pellolta helposti. Metsästäkin dami nousi pienen tarkistuslenkin jälkeen. Toisen damin palautus meni pitkäksi ja jouduin kutsumaan Viskiä luokse uudemman kerran. Pisteitä tältä rastilta 10 ja ne putosivat varmaan yhdestä vinkaisusta ja luovutuksen puutteista toisella damilla.
Kaikkinensä koe nosti erittäin hyvin esiin ne suurimmat puutteet, joita meillä on. Pillikäskyt, ohjaus ja lähihaku taitaa olla ne kehitettävät alueet. Uutta ajateltavaa toi myös pitkä maastossa vietetty päivä, joka selvästi laski Viskin työskentelymotivaatiota kahdella viimeisellä rastilla. Ennen viimeistä rastia virittelin Viskiä heittämällä sille pari ”paukkunoutoa” metsätielle. Niistä taisi olla apua, koska pieni äänikin pääsi rastilla. Muutoin olen erittäin tyytyväinen Viskin hiljaiseen työskentelyyn päivän aikana, vaikka wt:n arvosteluperustein sekin oli liikaa. Harmittamaan jäi etten muistanut kysyä 3. rastin avustajalta markkeerauksesta. Viski nimittäin kävi mielestäni molemmilla kerroilla damin päällä muttei saanut sitä ylös. Mikähän siellä lie ollut. Tuloksellisesti koe meni alakanttiin, mutta sen verran hyvä maku tuosta itselle jäi, että varmasti palataan vielä wt:n pariin.
~J

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti